Kraften av feilene

12.12.2019

«Do not fear mistakes. There are none» (Miles Davis). En østersperle blir til på bakgrunn av at et fremmedlegeme, ofte et sandkorn, er kommet inn mellom kappen og skallet på muslingen. Den reagerer med å utskille et lag perlemor omkring fremmedlegemet. Muslingen forvandler dermed både sandkornet og seg selv inn til noe helt nytt. Og perlen blir gestaltet etter østersens egen natur.

Noe som oppleves som feil kan vise seg å bli til perler, en frisk mulighet til inspirasjon. En musiker eller skuespiller som opplever at utstyret bryter sammen før en forestilling, må ta i bruk det hun har tilgjengelig. Og akkurat der – kan det alkymistiske gullet ligge gjemt. Fra historien kjenner vi mange vitenskapelige gjennombrudd som startet med at det ble gjort en feil.

Det er ikke alltid omstendighetene er perfekte, og alle kan kjenne på irritasjon over ytre forstyrrelser. Men noen ganger kan nettopp dette bringe oss nærmere musen. Et eksempel er den buddhistiske poeten Thick Nhat Hanh som praktiserer en form for telefonmeditasjon: – Når telefonen avbryter meg i arbeidet, bruker jeg den første ringetonen som en påminnelse om at jeg må puste i mitt eget senter. Den andre til å huske å smile, og den tredje til å gå til telefonen og svare med verdighet.

Irriterende ting eller mennesker, kan få oss til å hente fram indre ressurser på de mest fantastiske måter. Vi er da ikke lenger et offer for omstendighetene, men i stand til å gjøre omstendighetene til et verktøy for kreativitet.

"The peal" av Anne Weirich
"The peal" av Anne Weirich