Eventyr som metode

09.12.2019

Eventyr kan være en morsom og insiktsfull metode for å knekke koder. Enten det gjelder utfordringer i relasjoner med andre, eller utfordringer i ditt indre univers. Å bruke eventyr til å reflektere, er en av flere metoder du kan møte når du deltar i kunstuttrykksgrupper. Magien til eventyrene og mytene ligger i det skjulte aspektet. For hvem er egentlig prinsessen i berget det blå? Kan hun representere et låst aspekt hos deg selv, som trenger å reddes? Eller er «hun» selve eliksiret, den hellige gralen, som helten får i gave etter sine store prøvelser?

Eventyret gjør at vi kan lytte som voksne, men på samme måte lytter også det indre barnet. Derfor når opplevelsen inn til flere plan i sinnet, og skaper en dypere forståelse. Mytene er som en egen livgivende kraft, hevder Clarissa Pinkola Estés i Kvinner som løper med ulver (2007).

«Peter og Ulven» er historien om den lille gutten Peter som bor sammen med bestefaren sin i nærheten av en skog. Han får ikke lov til å gå utenfor gjerdet hvor ulven ligger på lur. En vakker vårdag lurer imidlertid Peter seg ut sammen med vennene sine: En fugl, en katt og en vimsete and. Dagen forvandler seg til et spennende eventyr når ulven plutselig dukker opp. Kan Peter inneholde aspektet av både fuglen, katten og den vimsete anden? Kan Peter til og med være ulv? Historien ble Oscarvinner for beste animerte kortfilm 2008.

I gruppene kan vi skape heltens reise fram til skatten. Vil du være med – så heng på!

Edmund Dulac "Firebird"
Edmund Dulac "Firebird"